Gaat u binnenkort op vakantie naar het buitenland? Dan zult u ongetwijfeld ook gebruik maken van bijvoorbeeld de gratis wifi verbinding die de accommodatie u aanbiedt. Daarnaast zult u uw identiteitsbewijs zoals ID-kaart of paspoort ook hebben meegenomen. Heeft u al eens nagedacht over de privacygevoeligheid van de wifi verbinding? Of de mogelijkheden tot identiteitsfraude? De AVG speelt ook op vakantie een grote rol. Ga goed voorbereid naar het buitenland en lees onderstaande tips om uw privacy goed te beschermen.

Alles weten over de AVG? Of een kleine opfrisser nodig? Download onze AVG-infographic en ontdek in één oogopslag wat dit ook al weer was.

Lees verder onder de afbeelding.

AVG op vakantie

Voor vertrek

Voordat u vertrekt naar uw vakantiebestemming, kunt u al de nodige voorbereidingen treffen:

 • Zorg voor vertrek dat al uw elektronische apparaten up-to-date zijn; voer alle systeemupdates uit en kijk of de viruschecker actief en up-to-date is;
 • Stel een sterke beveiliging in op uw smartphone, laptop of tablet. Dit is minimaal een pincode, sterk wachtwoord en/of een vingerafdruk;
 • Maak een backup van al uw gegevens en verwijder de (privacy-) gevoelige gegevens die u op vakantie niet nodig hebt. Wis niet al uw gegevens, want als het lijkt dat u iets te verbergen hebt, zal u extra worden gecontroleerd bij de grens.

Paspoort, identiteitskaart en controles

Uiteraard neemt u uw identiteitsbewijs mee om u te kunnen identificeren indien daarom wordt gevraagd. Politie, douane en de marechaussee zijn bevoegd om uw paspoort of ID-kaart te vragen en te controleren. Maar ook andere organisaties kunnen hierom vragen, bijvoorbeeld het hotel of de accommodatie. Zij hoeven echter niet alles in te kunnen zien en hebben vaak genoeg aan het documentnummer.

Moet er toch een kopie gemaakt worden? Scherm dan uw BSN-nummer af, ook in de cijferreeks onderaan. Zorg ervoor dat op de kopie duidelijk staat dat het een kopie betreft, voor welke organisatie en de datum van de kopie. Op de website van de Rijksoverheid kunt u hier meer informatie over vinden.

Controle van elektronische apparaten

Net als uw paspoort kan ook uw smartphone, tablet of laptop gecontroleerd worden. In de Verenigde Staten en sommige andere landen - maar niet in Nederland - mogen autoriteiten ook vragen om uw wachtwoord en bent u verplicht deze af te geven! Binnen Europa (Schengenlanden) is er vrij verkeer van personen en goederen en zal een controle niet snel plaatsvinden. Echter, om veiligheidsredenen kan een dergelijke controle toch gedaan worden.

Tip: Gaat u met het vliegtuig? Neem uw apparatuur dan mee als handbagage zodat u weet wat ermee gebeurt. Daarnaast zijn de scanners bij ruimbagage veel sterker met mogelijk schade tot gevolg!

Wifi en hotspots

Wellicht wilt u gedurende uw verblijf gebruik maken van het internet om dingen op te zoeken of misschien om op afstand in te loggen op het zakelijk netwerk. Let dan goed op dat u niet zomaar gebruik maakt van openbare Wifi punten. Juist deze openbare netwerken worden veel gebruikt om (privacy-) gevoelige gegevens te verkrijgen. Werk dus alleen via beveiligde verbindingen (via https://, herkenbaar aan het slotje in je browser) en bij voorkeur via uw eigen mobiele internet. Hierop kan namelijk niet zomaar ‘meegekeken’ worden. Een aandachtspunt is dan wel uw beschikbare databundel, zeker wanneer u buiten Europa op vakantie bent!

Veel mensen delen hun mobiel internet via een zogeheten hotspot met familie en vrienden. Een prima mogelijkheid om op het internet te komen, maar let dan wel op de volgende zaken:

 • Beveilig uw hotspot met een sterk wachtwoord. Want niet alleen bekenden kunnen verbinding maken met uw hotspot!
 • Andere apparaten die met uw hotspot verbinding maken ‘zien’ dit als een normale Wifi verbinding en kunnen dan spontaan updates en dergelijke gaan downloaden. Dit kan leiden tot onverwacht veel dataverkeer en dus extra kosten.
 • Vergeet niet de hotspot ook weer uit te zetten na gebruik om hoog dataverbruik te voorkomen.
Buitenland - man werkt op laptop en zit aan de bar

 

Zakelijke e-mail, documenten en werken op afstand

Veel mensen zullen af en toe hun zakelijke e-mail willen lezen. Zorg ervoor dat u in dat geval uw gegevens goed afschermt. Gebruik een veilige en up-to-date e-mail-client en versleutel uw gegevens (documenten) zodat bij verlies van uw smartphone, tablet of laptop deze documenten niet op straat komen te liggen.

Uw werkgever biedt misschien een mogelijkheid om via een zogeheten VPN verbinding te werken. wilt u hier gebruik van maken? Zorg er dan voor dat u dit van tevoren ingericht en getest hebt volgens de richtlijnen van de organisatie. Ook hier geldt dat de verbinding veilig en versleuteld moet zijn - als het goed is heeft uw werkgever dit al geregeld maar het is zeker verstandig om dit te controleren.

Gebruikt u andere apps met gevoelige gegevens? Bescherm deze dan met een (extra) wachtwoord of verwijder de app als deze niet noodzakelijk is.

Telefoon, laptop of tablet verloren of gestolen?

Vervelend natuurlijk, want u bent niet alleen een duur apparaat kwijt, maar ook de gegevens liggen wellicht op straat! Als u de gegevens hebt versleuteld zoals aangegeven in de vorige tip, dan valt de schade hopelijk mee. Stonden er persoonsgegevens op van zakelijke relaties? Dan is er sprake van een datalek. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met de juiste persoon op het werk; bijvoorbeeld uw leidinggevende of de functionaris gegevensbescherming. Zij kunnen dan de juiste stappen ondernemen. Datalekken dienen namelijk binnen 72 uur gemeld te worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Terug in Nederland

Weer terug in Nederland? Dan is het een goed idee om uw wachtwoorden te veranderen van uw belangrijkste accounts. Sowieso is het niet geheel onverstandig om dit zo nu en dan te doen.

Uw checklist

 1. Update al uw apparatuur (smartphone, tablet en laptop);
 2. Stel een goede / sterke toegangsbeveiliging in (wachtwoord, vingerafdruk);
 3. Maak een backup, ruim je gegevens op en versleutel uw gegevens;
 4. Verwijder apps of beveilig deze met een wachtwoord;
 5. Maak zo min mogelijk gebruik van openbare wifi-punten;
 6. Maak alleen verbinding via beveiligde websites of een VPN verbinding;
 7. Let goed op uw datagebruik, vooral wanneer u een hotspot voor familie of vrienden aanmaakt;
 8. Bij verlies of diefstal van uw apparatuur; neem zo snel mogelijk contact op met uw werkgever!
 9. Verander het wachtwoord van uw belangrijkste accounts bij terugkomst.

Heeft u nog vragen over uw privacy gedurende uw vakantie? Of zijn er andere zaken rondom informatiebeveiliging waar wij u bij kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder. Fijne vakantie!

Alles weten over de AVG? Of een kleine opfrisser nodig? Download onze AVG-infographic en ontdek in één oogopslag wat dit ook al weer was.

 

Wij helpen bedrijven met hun digitale veiligheid